بافت مو

بافت مو

نویسنده:

پرستو راد

تاریخ انتشار:

26 آذر 1400

زمان مطالعه:

0 دقیقه

بافت مو کف سر موی مشکی
بافت مو کف سر
بافت مو کف سر
بافت مو کف سر
بافت مو کنار سر
بافت مو آفریقایی کف سر
بافت مو آفریقایی برجسته کف سر
بافت مو آفریقایی برجسته کف سر
بافت مو پشت سر
بافت مو ریز کف سر
بافت مو ساده
بافت مو زیگ زاگی

بافت مو؛ شیوه محبوب آراستن مو

بافت مو از دیرباز تاکنون یکی از محبوب‌ترین شیوه‌های جمع کردن و آراستن مو به شمار می‌رفته است. در بین مدهای بی‌شماری که در دنیای زیبایی می‌آیند و می‌روند، بافت مو چیزی است که هرگز جلوه‌ی خود را از دست نداده. مهم نیست موهایتان چه جنسی دارد و یا فرم صورتتان به چه شکل است، شما همیشه می‌توانید با بافتن موهایتان به روش‌های مختلف، زیباتر و آراسته‌تر به نظر برسید.

بافت مو علاوه بر آنکه می‌تواند به عنوان استایل موی روزانه کاربرد داشته باشد، در هر مهمانی دوستانه و یا رسمی نیز می‌تواند باعث درخشش شما در میان جمع شود. موهایتان بخش مهمی از استایل شما را تشکیل می‌دهد پس اگر از آن دسته افراد هستید که دوست دارید همیشه آراسته به نظر برسید، از امتحان کردن بافت‌های مختلف واهمه نداشته باشید.

بافت مو به انگلیسی

بافت مو به انگلیسی hair braid می باشد

تاریخچه بافت مو

طبق شواهد تاریخی، بافتن مو از آفریقا و در میان هیمبا های نامبیا آغاز شد. در بسیاری از قبیله‌های آفریقایی، بافتن مو، روشی منحصر به فرد برای مشخص کردن قبایل مختلف بود. بافت مو ویژگی‌هایی مانند قبیله، سن، جایگاه اجتماعی و آیین را نشان می‌داد. هنگامی که بزرگ‌تر ها موهای کودکان را می‌بافتند، جوان‌ترها یا می‌گرفتند و این هنر نسل به نسل انتقال می‌یافت.

در نهایت بافت مو به سرتاسر جهان سرایت کرد و در سال ۱۹۰۰ میلادی، بیشترین محبوبیت را در سطح جهان پیدا کرد. براین‌اساس، بافت مو در ابتدا برای موهای فر و وز ابداع شده بود. دلیل آن از آن جهت است که موهای فر از موهای صاف نازک‌تر و شکننده‌تر هستند و زودتر آسیب می‌بینند. بنابراین با توجه به آب و هوای گرم آفریقا و جنس موهای آفریقاییان، بافتن مو روشی برای سالم نگه داشتن و محافظت از مو همچنین جمع کردن مو و خنک شدن بود.

دوره های تاریخی بافت مو

به ترتیب دوره‌ی تاریخی، آفریقا در سال ۳۵۰۰ پیش از میلاد، مصر با بافت افرو باکس در ۳۱۰۰، یونان با بافت هاله‌ای در قرن اول میلادی، بومیان آمریکا با بافت دم موشی در قرن پنجم، اروپا با بافت تاجی در ۱۰۶۶ و چین با بافت پله‌ای در ۱۶۴۴ تا ۱۹۱۲ پیشتازان این هنر اجتماعی بوده‌اند. درست است، بافت تنها یک استایل مو نیست بلکه شکلی از هنر است.

بافت مو در کشورهای گرمسیری بیش از آنکه جنبه‌ی زیبایی داشته باشد، برای محافظت از موی طبیعی در برابر آسیبی که حرارت به مو وارد می‌کند و همچنین حفظ رطوبت مو استفاده می‌شد. امروزه نیز باید به خاطر داشته باشیم که بافت مو، میراث سیاه پوستان و بخشی از فرهنگ آن‌هاست و نه فقط یک ترند در دنیای زیبایی و فشن. بافت مو همچنین در دوره‌ی برده‌ داری، برای پیام رسانی به سایر برده‌ها استفاده می‌شد. برای مثال در آن زمان نقشه فرار را برای اطلاع رسانی به یکدیگر روی سرشان می‌بافتند. بنابراین بافت آفریقایی بخش بسیار مهمی از تاریخ و فرهنگ سیاه پوستان است.

چند دلیل برای اینکه بافتن موهایتان را شروع کنید

بیشتر ما در کودکی موهایمان را می‌بافتیم اما اکنون که مشغله‌های زندگی وقتی برای این کار باقی نمی‌گذارند و شاید کسی هم نباشد که موهایمان را برایمان ببافد، از آن غافل شده‌ایم. وقت آن رسیده که دوباره به آن دوران برگردید. بافتن مو باعث می‌شود بدون اینکه نیازی به صرف هزینه‌های کلان برای مواد مراقبتی مو داشته باشید،‌که البته هیچ کدامشان خالی از مواد شیمیایی و مضر نیستند، بتوانید موهای خود را در سالم‌ترین و طبیعی‌ترین حالت خودش نگه‌دارید. به همین صورت، وقت کم‌تری را نیز برای سالم نگه داشتن موهایتان صرف خواهد شد چرا که آن مدت‌های طولانی‌ای که به طور معمول برای شامپو کردن و نرم کننده زدن و استفاده از ماسک مو و آبکشی و سپس استفاده از سرم‌‌ها و کرم‌های مو و سایر اقدامات صرف می‌کنید به حداقل می‌رسد.

همچنین اگر یک روز صبح از خواب بیدار شدید و از وضعیت موهای خود ناراضی بودید، به راحتی می‌توانید با انجام بافت‌های زیبا روی موهایتان نواقص آن‌ها بپوشانید. در ادامه قصد داریم تأثیرات شگفت‌انگیزی که بافتن مو در سلامت مو، زیبایی و آراستگی دارد را برایتان لیست کرده‌ایم.

جلوگیری از ریزش مو

موی بافته شده به دلیل آنکه کرک نمی‌شود و گره نمی‌خورد، نیازی به برس کشیدن‌های خشن برای باز کردن گره‌ها ندارند و کمتر در معرض کشیده شدن و کنده شدن قرار می‌گیرند. اما باید توجه داشته باشید که بافت موهایتان نباید بیش از حد سفت باشد زیرا ریشه‌ی مو را ضعیف کرده و در نهایت باعث ریزش آن می‌شود.

جلوگیری از شکنندگی مو

موقع خواب، اصطکاک موی سر و بالش موجب شکنندگی تار مو می‌شود. با بافتن مو قبل از خواب می‌توانید از این اتفاق جلوگیری کنید. همچنین تغییرات آب و هوایی، مانند هوای خیلی سرد و یا خیلی گرم، تأثیر بسیار مخربی روی مو دارد و باعث شکستگی تارهای مو می‌شود. بافتن مو آن‌‌ها را در برابر شرایط محیطی حفاظت می‌کند.

گرفتن وز مو

موهای بافته شده رطوبت را در خود نگه می‌دارند و در جلوگیری از خشک شدن و وز شدن مو نقش دارند. برای گرفتن نتیجه‌ی بهتر، پس از استفاده از محصولات ضد وز موهایتان را ببافید.

حفظ رطوبت در مو

بافتن مو از خشک شدن آن جلوگیری می‌کند اما توجه داشته باشید که اگر موهای بافته برای مدت طولانی خیس بمانند ممکن است باعث پوسیدگی و شکنندگی مو شود. موهای بافته را با سشوار روی حرارت ملایم خشک کنید.

جلوگیری از گره خوردن مو

گره خوردن مو یکی از اصلی‌ترین عواملی است که ریزش مو را تشدید می‌کند چرا که شما برای باز کردن گره‌ها، نیاز دارید فشار بیشتری توسط برس و شانه به موهایتان وارد کنید و این فشار موجب ضعیف شدن پیاز مو و در نهایت ریزش آن می‌شود. بافتن مو یکی از بهترین روش‌هایی است که با مرتب نگه داشتن دسته‌های مو، از گره خوردن آن‌‌ها جلوگیری می‌کند.

حالت دهنده‌ی مو بدون نیاز به مواد شیمیایی و یا حرارت

امروزه، موهای موج‌دار طرفداران بسیاری پیدا کرده اما اغلب روش‌هایی که برای ایجاد این حالت زیبا روی مو استفاده می‌شوند در واقع برای سلامت مو ضرر دارند. بافتن مو حتی به آن دسته از افراد که به طور طبیعی موی فر و موج‌دار دارند کمک می‌کند که موج موهایشان منظم و یکدست شود و ظاهری آراسته‌تر داشته باشد.

جلوگیری از ایجاد مو خوره

هرچه بیشتر موهایتان را بشویید و در حین خیس بودن موها آن‌ها را شانه کنید بیشتر در معرض ایجاد مو خوره قرار می‌گیرید. همچنین خشک کردن مو با حوله، از آنجایی که باعث گره خوردن مو می‌شود در ایجاد موخوره تأثیر دارد چرا که همانطور که گفته شد، باز کردن این گره‌‌ها مستلزم اعمال خشونت روی مو و آسیب دیدن آن می‌شود.

موهای بافته شده نیاز چندانی به شست و شو ندارند و با کم شدن دفعاتی که در معرض این آسیب‌ها قرار می‌گیرد کم‌تر شده و موهایتان سالم‌تر باقی می‌مانند. قرار گرفتن در معرض نور خورشید و آلاینده‌‌های هوا نیز باعث موخوره می‌شود. با بافتن مو، در واقع موها را از حرارت و اشعه‌های خورشید و گرد و غبار حفظ می‌کنید.

عدم نیاز به شامپو کردن مداوم مو

مواد شیمیایی از عوامل شاخصی است که سلامت مو را به خطر می‌اندازد و مواد شوینده نیز، هر چقدر هم دارای ترکیبات مغذی باشند از این قاعده مستثنی نیستند. وقتی موها بافته باشند آلودگی کم‌تری در آن‌ها نفوذ می‌کند و بنابراین، لازم نیست هر روز آن‌ها را بشویید. اگر هر روز استحمام می‌کنید می‌توانید از کلاه پلاستیکی حمام استفاده کنید تا موهایتان خیس نشود.

انواع بافت مو

در طول زمان، بافت مو دچار تکامل شده و با به کار بستن ترفند‌های مختلف می‌توان بافت‌های متفاوتی ایجاد کرد. در ایجاد بافت‌های مختلف جای زیادی برای به خرج دادن خلاقیت وجود دارد، به خصوص اگر تعداد بافت‌های بیشتری بلد باشید. عواملی مختلفی می‌توانند شما را در انتخاب بافت مناسب موهایتان راهنمایی کنند. عواملی مانند جنس مو، طول مو، حجم مو و ضخامت و نازکی مو. همچنین در نظر داشته باشید که آیا بافت مورد نظرتان را می‌توانید به تنهایی انجام دهید یا نه، چرا که قطعاً دوست دارید هر زمانی که نیاز بود آن را روی موهایتان اجرا کنید و نتیجه مطلوبی بگیرید.

برخی بافت‌ها نیاز به کمک شخص دیگری دارد اما بیشتر مدل‌های بافت، اگر با تمرین به مهارت کافی دست پیدا کنید، می‌توانند تنها توسط خودتان انجام شوند. دقت کنید پیش از بافتن موهایتان، به خصوص اگر از بافت‌های نسبتاً پیچیده استفاده می‌کنید، موهایتان را بشویید. اگر موهایتان وز است پیش از شروع بافتن و پس از شستن مو از مرطوب کننده‌ها و سرم‌ها و روغن‌های مورد نظرتان استفاده کنید و هرگز موهایتان را خیلی محکم نبافید. در اینجا انواع بافت‌هایی را معرفی می‌کنیم که برای انجامشان نیاز به وسیله و دستگاه خاصی نیست. تنها چیزی که به آن نیاز دارید انگشتانتان است و یک برس مو برای اینکه نتیجه نهایی کارتان تمیز در بیاید.

بافت آفریقایی (cornrow braid)

به این نوع بافت، بافت سنبلی نیز می‌گویند. این بافت به شکلی انجام می‌شود که محکم به کف سر بچسبد. این نوع بافت برای مدل موی ضخیم و وز و حجیم آفریقایی طراحی شده و کاربرد اصلی آن، محافظت از مو و جمع کردن آن است. بافت آفریقایی نیازمند صرف زمان زیادی است و خودتان نمی‌توانید به تنهایی آن را انجام دهید. اگر موهای بلند دارید، این بافت به موهایتان زیبایی دوچندان هدیه می‌دهد. همچنین اگر قصد سفر به منطقه‌ای گرم و شرجی دارید، این مدل بافت بهترین گزینه برای مرتب نگه داشتن مو و جلوگیری از وز شدن آن است.

ضخامت هر کدام از رشته‌های بافته شده به پرپشتی موهای شما بستگی دارد. برای بلندتر و پرپشت به نظر رسیدن موهایتان می‌توانید به بافت دسته‌های مو اضافه کنید. این مدل همچنین قابلیت این را دارد که به شکل‌های مختلفی آراسته شود مثلا می‌توانید بافت‌ها را به صورت دم اسبی با کش پشت سر خود جمع کنید.

بافت خطی

کلیت بافت خطی شبیه بافت آفریقایی است اما در بافت آفریقایی تمام موها بافته می‌شوند. بافت خطی معمولاً به صورت یک یا چند خط در قسمتی از پوست سر بافته می‌شود.

بافت کلاسیک (classic braid)

بدون شک همه با این مدل بافت مو آشنا هستید. این همان مدل ساده‌ای است که برای انجام آن مو را به سه قسمت تقسیم می‌کنیم و با قرار دادن دسته‌های کناری روی دسته‌ی وسطی، بافت را تا انتها کامل می‌کنیم. این نوع بافت نسبت به سایر بافت‌ها سالم‌تر است چرا که نیاز به کشیده شدن مو ندارد و همچنین برای داشتن ظاهر زیبا، نیازی نیست آن‌ها را محکم در هم ببافید.

بافت مکزیکی (Mexican brain)

بافت مکزیکی شباهت زیادی به بافت آفریقایی دارد با این تفاوت که روی پوست سر انجام نمی‌شود. برای اینکه موهایتان را مکزیکی ببافید، تنها کافی است رشته‌های کوچک از موهایتان را جدا کنید و هر کدام را به شکل ساده ببافید. حتی می‌توانید از رشته‌های رنگی در لابه‌لای بافت خود استفاده کنید.

بافت تیغ ماهی (fishtail braid)

برای بافت تیغ ماهی نیاز است طول مو تا سر حدی بلند باشد که به راحتی بتوان آن را بافت. این بافت یکی از جذاب‌ترین و زیباترین بافت‌هایی است که می‌توان برای آراستن مو از آن استفاده کرد و انجام آن دشواری خاصی ندارد. قانون بافت تیغ ماهی این است که دسته‌ای از مو به داخل مو‌های سمت مقابل برود. یعنی یک بار رشته‌ موی سمت راست را رو و یا زیر رشته‌ی سمت چپ می‌بریم و بار دیگر همین کار را با رشته‌ موی سمت چپ انجام می‌دهیم. برای انجام این بافت نیاز است که موهای قسمتی را که می‌خواهیم بافت روی آن انجام دهیم را به دو قسمت تقسیم کنیم.

 

بافت فرانسوی (French braid)

اگر می‌خواهید موهایتان را کامل جمع کنید، بافت فرانسوی دقیقا همین کار را برای شما انجام می‌دهد. علاوه بر جمع کردن موها جلوه‌ی خاص و زیبایی هم دارد به خصوص برای موهای رنگ شده. این بافت را از جلو سر شروع می‌کنند و یک بافت ساده می‌زنند. سپس هر بار یک رشته مو را به دسته‌های مو اضافه می‌کنند و به همین ترتیب تا انتها پیش می‌روند. این بافت روی پوست سر محکم می‌شود و حتی طول مو را کوتاه می‌کند.

بافت هلندی (dutch braid)

بافت هلندی و فرانسوی مشابه یکدیگر هستند. چیزی که بافت هلندی را از بافت فرانسوی متمایز می‌کند، این است که بافت هلندی بیرون زده و برجسته است و بافت فرانسوی به سمت داخل. این برجستگی زمانی ایجاد می‌شود که موقع بافتن، رشته‌ی مو را به زیر رشته‌ی وسطی ببرید. در بافت فرانسوی، رشته‌ی مو از رو بافته می‌شود.

بافت درد لاک (dread lock)

این مدل هزاران سال قدمت دارد. درواقع دردلاک دسته‌های مو هستند که مثل طناب داخل هم پیچیده شده‌اند. این مدل تفاوت زیادی با سایر مدل‌هایی که در موردشان توضیح دادیم دارد. برای انجام این بافت، ابتدا موها را به چندین دسته‌ی کوچک تقسیم می‌کنند به طوری که تمام پوست سر را پوشش دهد. سپس با پوش دادن هر دسته به آن حجم می‌دهند و بعد دسته مو را به هم می پیچند. در آخر برای حفظ شکل مو آن را با وکس مخصوص می‌پوشانند.

بافت تلی

بافت تل در قسمت جلوی سر، می‌تواند مدل مناسبی برای دختر بچه‌ها باشد. روش بافت این مدل شبیه بافت فرانسوی است با این تفاوت که رشته‌های مو را به جای اینکه از طرفین سر برداریم، از جلو و عقب سر برمی‌داریم و به این ترتیب، بافت از بالای یک گوش تا گوش دیگر انجام می‌دهیم. می‌توانید موها را هم از طرف جلو و هم پشت و یا فقط از جلو بردارید و اجازه دهید موهای پشت سر حجم بیشتری داشته باشند.

بافت آبشاری (feather waterfall braid)

این مدل مو مناسب موهای بلند است و میان دختران جوان محبوبیت بسیاری پیدا کرده. شما به راحتی می‌توانید این بافت را خودتان روی موهایتان بزنید. به این صورت که هر بار دسته موی جدیدی را به بافت اضافه می‌کنید، ابتدا باید رشته موی قبلی را رها کنید. دقت داشته باشید که این بافت، مناسب موهای صاف است و به همین دلیل هم به آن آبشاری می‌گویند.

بافت پنج‌تایی (multiple braids)

تئوری این بافت بسیار ساده است. به جای اینکه مو به سه قسمت تقسیم شود، به پنج قسمت تقسیم می‌شود. در این بافت، از یک سمت شروع کنید و هر رشته را ابتدا از زیر رشته کناری، سپس بصورت زیر و رو رد کنید به همین ترتیب تا رشته‌ی پنجم ادامه دهید. برای سهولت این بافت می‌توانید دسته‌های جدا شده‌ی مو را با کش مشخص کنید.

بافت مکعبی (cube hair braid)

بافتن مو به این حالت کاری نسبتاً دشوار و نیازمند تجربه و تمرین است. برای انجام این بافت نیاز است که ابتدا از پشت سر قسمتی را جدا کرده و آن را به جای سه قسمت، چهار قسمت کنید. روند کار به این صورت است که باید رشته‌ی سمت راست را روی رشته‌ی سمت چپ قرار دهید. دقت کنید رشته‌ی سمت راست نباید روی رشته‌ی کنار خود قرار بگیرد. اکنون رشته‌ی دوم از سمت راست را روی رشته‌ی کناری سمت چپ خود قرار دهید و به همین صورت تا انتها تکرار کنید.

بافت نردبان (ladder braid)

بافت نردبانی همانطور که از نامش پیداست، ظاهری شبیه نردبان روی موها ایجاد می‌کند. به این صورت که بین دو بافت موازی، رشته‌های مو به صورت پله‌ای قرار می‌گیرند. این بافت روی قسمت‌‌های مختلف سر قابل اجرا است. حتی می‌توانید موهایتان را دم اسبی ببندید و دور دم اسبی از بافت نردبانی برای دسته‌بندی موهایتان استفاده کنید.

برای این بافت این مدل از بافت آبشاری کمک گرفته می‌شود. به این صورت که رشته‌های رها شده در بافت آبشاری، به صورت پله‌های نردبان به بافت دیگری در پایین خود متصل می‌شوند.

طریقه مراقبت از موی بافته شده

هنگامی که وقت و هزینه‌ی نسبتاً زیادی را صرف بافت زدن روی موهایتان کردید، قطعا می‌خواهید که برای مدت طولانی به همان شکل اولیه روی سرتان باقی بماند. خبر خوب این است که بافت مو را تا چند هفته هم می‌توان روی سر نگه داشت. کارشناسان بازه زمانی بین ۲ تا ۸ هفته را برای نگه داشتن بافت روی مو پیشنهاد می‌کنند. همانطور که گفته شد، موهای بافته نیاز کم‌تری به شست و شو دارند. آرایشگران حرفه‌ای می‌گویند موهای بافته شده را هر ۱ تا ۳ هفته یک بار باید شست. حتی اگر بخواهید موهایتان را شامپو کنید می‌توانید از روی بافت این کار را انجام دهید.

نحوه شستشوی موی بافته شده

برای شست و شوی موهای بافته شده می‌توانید به روش زیر عمل کنید:

  • مقدار شامپوی مورد نظرتان را در ظرفی ریخته و با همان مقدار آب مخلوط کرده و سپس به آن روغن زیتون یا هر روغن دیگری که دلخواهتان است اضافه کنید.
  • مواد مخلوط شده را در بطری اسپری بریزید.
  • موهای خود را زیر فشار آب بگیرید به طوری که تمام قسمت‌های آن خیس شود.
  • موادی که پیش‌تر داخل بطری اسپری ریخته‌اید سرتاسر موهایتان اسپری کنید.
  • بافت‌های مو را با ملایمت ماساژ دهید تا خوب شسته شوند.
  • موها را با دقت آبکشی کنید چون هیچ ماده شیمیایی نباید در میان بافت‌ها باقی بماند.
  • برای آبکشی مو‌ها از تیشرت نخی به جای حوله استفاده کنید.

دقت داشته باشید موهای بافته شده را پس از شست و شو نباید به حال خود گذاشت تا خشک شوند چرا که خیس بودن موهای بافته شده باعث پوسیدگی و خراب شدن آن می‌شود. حتماً پس از آبکشی موهایتان، با سشوار آن‌ها را خشک کنید.

شما حتی می‌توانید روی موهای بافته شده از ماسک مو نیز استفاده کنید. برای این منظور کافی است مراحل ذکر شده را تکرار کنید با این تفاوت که به جای شامپو، ماسک موی مورد نظرتان را با روغن زیتون و آب مخلوط کرده و روی موهایتان اسپری کنید. بعد موهایتان را با کلاه یک‌ بار مصرف حمام بپوشانید و اجازه دهید موهایتان به مدت ۲۰ دقیقه مواد را به خود جذب کند. اگر کلاه حمام ندارید می‌توانید دور سرتان سلفون بپیچید. سپس به روش گفته شده موهایتان را آبکشی کنید. برای آبکشی حتی‌الامکان از آب سرد استفاده کنید چون علاوه بر حفظ سلامت مو و گرفتن وز، از چرب شدن پوست سر جلوگیری می‌کنید و کم‌تر نیاز به شست و شوی موهایتان خواهید داشت.

سخن پایانی

بافتن مو یکی از ساده ترین، کم هزینه ‌ترین و سالم ترین راه برای زینت بخشیدن به مو و سالم نگه داشتن آن است. برای هر مراسمی مناسب است و حتی می‌توانید آن را در استایل روزانه‌تان بگنجانید و به امضای خودتان تبدیل کنید. بافتن مو پیش از رفتن به رخت خواب به تنهایی می‌تواند تأثیر شگفت انگیزی روی سلامت و زیبایی موهایتان داشته باشد. بافت مو از هزاران سال پیش محبوبیت خود را حفظ کرده و هرگز از مد نمی‌افتد. اگر مهارت خود را در بافتن تقویت کنید، می‌توانید هرزمان و هرجا و به هر مناسبی،‌ موهایتان را در کم‌ترین زمان ممکن به زیباترین حالت ممکن بیارایید.

گالری تصاویر بافت مو